Tisztelettel köszöntöm Önt Esztergályhorvátiból!

Brunner Tibor, Polgármester
Megtisztelő számomra, hogy polgármesterként elsőként üdvözölhetem Önt településünk megújult honlapján.

Esztergályhorváti a Zalai-dombság dél-keleti részén, a Zala folyótól nyugatra, a Kis-Balaton északi szájánál található. A település területe a 9. században a Zalavár környékén kialakult Szláv fejedelemség része volt, így itt is kialakultak ebben az időben kisebb telepek. A mai település, Esztergályhorváti, Nagyhorváti és Esztergály 1966-os egyesítéséből jött létre. Esztergály első említése 1273-ból való. Horváti említése is a 13. századból származik. A törökök 1531-től pusztítottak a területen. 1568-ban Esztergály teljesen elpusztult, de Nagyhorváti mindvégig lakott maradt.

1750-ben Mária Terézia németekkel telepítette újra Esztergályt, a zalavári apátság birtokát. Horváti birtokosa a Rajky család volt, földjei mocsarasak voltak. A két település komolyabb fejlődése csak az 1900-as években indulhatott meg, amikor elkezdődött a Kis-Balaton lecsapolása, és így értékes mezőgazdasági területekhez juthattak a faluk, új megélhetési formát biztosítva a korábbi halászatból élő családoknak. Az 1945-ös földreform során szinte alig osztottak szét földet, azt is igazságtalanul, így sokan elköltöztek a falvakból, és az elvándorlás továbbra is jelentős maradt. Az 1990-es években nagy ütemben épült ki az infrastruktúra a településen.

A megújult honlapon szeretnénk az itt élőknek, és az Esztergályhorváti iránt érdeklődő, valamint a visszatérő látogatóinknak széleskörű, részletes tájékoztatást adni a település életéről.

Szándékunk szerint, aki vendégként látogat a honlapra, segítséget kap abban, hogy jobban megismerje az itt élő emberek mindennapjait, a település történetét, gazdasági, kulturális, turisztikai életét, a földrajzi elhelyezkedésének köszönhető kedvező adottságokat. Mindazon értékeket, amelyekre mi, esztergályhorvátiak oly büszkék vagyunk.

 


Tisztelettel:

Brunner Tibor
Polgármester

 

 

Esztergályhorváti Önkormányzat
Cím: 8742 Esztergályhorváti, Deák F. út 1.
Tel.: 83/353-045

Polgármesteri fogadóóra:
csütörtök 9-11 óráig
e-mail: polgarmester@esztergalyhorvati.hu
e-mail: info@esztergalyhorvati.hu

Esztergályhorváti Facebook oldala
Esztergályhorvát Önkormányzat
©2024 Esztergályhorváti Önkormányzat
Készítette: Moksaphoto